Eerste maatregelen tegen geluidsoverlast Algeraweg

Eerste maatregelen tegen geluidsoverlast Algeraweg

Al geruime tijd ervaren bewoners overlast van het verkeer op onder andere de Algeraweg. Daarom wil de gemeente de leefbaarheid voor bewoners verbeteren.
En dan met name met maatregelen die op korte termijn (periode 2022 – 2023) al genomen kunnen worden.

Zowel de gemeente als de Wijkoverlegplatforms van de omliggende wijken rondom Algeraweg willen niet wachten op het proces van de grootschalige aanpassingen aan de Algeracorridor van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, die vanaf ongeveer 2030 beginnen.

Projectgroep Leefbaarheidsaanpak Algeraweg

Daarom heeft de gemeente Capelle aan den IJssel samen met een afvaardiging van WOP Capelle-West, WOP Middelwatering (namens De Rondelen), WOP ‘s-Gravenland en een afvaardiging van bewoners van de wijk ‘s-Gravenland en een externe deskundige geprobeerd oplossingen te vinden om de geluidsoverlast vanaf de Algeraweg te verminderen en zo de leefbaarheid voor omwonenden snel te verbeteren door samen maatregelen voor te stellen die op korte termijn van nu t/m eind 2023 uitgevoerd kunnen worden. En dat gaat ook gebeuren.

Bewoners uit de directe omgeving worden via een bewonersbrief geïnformeerd.

Onderaan deze pagina vindt u deze bewonersbrief in Pdf-formaat.

Daar vindt u ook de Memo gegevens over de achtergrond van geluidsoverlast die helpen om inzichtelijk/meetbaar te maken wat er aan de hand is en welke maatregelen wat voor effect hebben.
Hierop gebaseerd heeft de Projectgroep onder andere een aantal maatregelen gekozen die op korte termijn de leefbaarheid verbeterd en de geluidsoverlast verminderd

De gemeente Capelle start in februari met de eerste maatregelen om de geluidsoverlast die het verkeer op de Algeraweg veroorzaakt te verminderen. Met informatieborden, markeringen op het wegdek en verkeersborden met smiley’s worden automobilisten gestimuleerd hun snelheid aan te passen. In de zomer komen daar permanente snelheidsdisplays bij en al in mei dit jaar zet de RET stillere elektrische bussen in op buslijnen over de Algeraweg.

 

Wethouder Maarten Struijvenberg van Verkeer wil met de maatregelen oplossingen bieden voor de geluidsoverlast die direct omwonenden van de Algeraweg ervaren:
“Dagelijkse geluidsoverlast is heel vervelend voor bewoners. De oplossingen liggen niet voor het oprapen, want er is nou eenmaal flink wat verkeer in dit stuk van Capelle. Op de langere termijn gaat Capelle (samen met onder andere Rijkswaterstaat, Provincie en de Metropoolregio) de Algeracorridor flink aanpassen, maar wij hebben daarop vooruitlopend gekeken naar maatregelen die nu de overlast kunnen terugdringen.”

Denk bijvoorbeeld aan borden en wegmarkeringen die automobilisten moeten stimuleren langzamer te rijden.

Stil wegdek

De gemeente Capelle aan den IJssel is daarnaast van plan om de asfaltlaag op de Algeracorridor te vervangen. Daarvoor is nog onderzoek nodig. Naar verwachting kan de asfaltlaag eind dit jaar of begin volgend jaar worden vervangen door een geluiddempend stil wegdek. Deze maatregel zal een vergelijkbaar geluiddempend effect hebben als het halveren van de hoeveelheid verkeer. Dit voorjaar zal hierover in de gemeenteraad worden gesproken.

Aanbevelingen van bewoners

Bewoners die andere ‘slimme geluidmaatregelen’ hebben kunnen tot 1 maart a.s. hun tips en suggesties via deze website doorgeven aan de gemeente:
https://wijwillendit.nl/capelle-aan-den-ijssel/project/maatregelen-algeracorridor

Alle reacties die de gemeente via die website ontvangen, plaatsen ze half maart 2022 op die website. Ook bekijken ze welke voorstellen concreet uitvoerbaar zijn.

Meer informatie vindt u op de volgende webpagina:
https://bit.ly/3r1y3f0

2022-01-25_Bewonersbrief Algeraweg KTA – Leefbaarheid_definitief
2022-01-28_Achtergrondmemo Geluid Algeraweg

Reacties zijn gesloten.