Doe mee aan het NK Tegelwippen!

Doe mee aan het NK Tegelwippen!

Capelle aan den IJssel doet dit jaar mee aan het NK Tegelwippen en gaat de strijd aan met Krimpen aan den IJssel en ruim 100 andere gemeenten in heel Nederland. Vanaf 21 maart daagt de gemeente je uit om zoveel mogelijk tegels uit de eigen tuin te verruilen voor groen. Geveltuintjes tellen ook mee! Het NK Tegelwippen duurt tot en met 31 oktober 2022.

Geef het aantal gewipte tegels en een bewijsfoto van jouw gewipte (gevel)tuin op via NK-tegelwippen.nl en ze worden opgeteld bij de Tegelteller van Capelle aan den IJssel. De gewipte tegels kunnen inwoners gratis inleveren bij de Milieustraat. De Milieustraat is alleen te bezoeken op afspraak. Met het NK Tegelwippen maken we Capelle aan den IJssel tegel voor tegel een stukje groener. In welke gemeente wippen inwoners de meeste tegels uit hun tuin en vervangen ze door groen?

Waarom Tegelwippen?

Naast dat we natuurlijk strijden voor de eer, heeft deze wedstrijd een veel belangrijker doel. Het klimaat verandert. Dit merken we steeds vaker door langere periodes met extreme hitte, periodes van droogte of juist hevige regenbuien waardoor de straten onderlopen. Het vervangen van tegels door groen helpt. Groen werkt verkoelend en geeft schaduw, terwijl tegels juist extra opwarmen. Door meer groen kan regenwater in de bodem zakken en opgevangen worden voor de droge periodes. Daarnaast heeft een groenere omgeving een positief effect op onze mentale gezondheid en draagt bij aan meer biodiversiteit.

De gemeente werkt eraan om de straten in Capelle aan den IJssel hierop aan te passen. De gemeente kan dit niet alleen. Om Capelle aan te passen aan de klimaatverandering moeten we samenwerken met elkaar. Want een groot deel van de stad bestaat uit voor- en achtertuinen. Deze zijn voor een gedeelte versteend. Iedere groene stap die een inwoner zet, helpt.

Vergoeding voor planten via WOP ‘s-Gravenland

Als je hiervoor samen met je buren een bewonersinitiatief wilt starten om bijvoorbeeld planten gezamenlijk te kopen kun je een vergoeding krijgen van WOP ‘s-Gravenland!

Vraag hiervoor subsidie aan via Maak Capelle:

https://www.maakcapelle.nl/

Kies bij het invullen van je bewonersinitiatief voor de wijken: Capelle-West & ‘s-Gravenland.

Tips om direct aan de slag te kunnen

Tegel eruit, plantje erin. Maar welke planten kies je? Bodembedekkers zijn ideaal voor een groene, onderhoudsvriendelijke tuin. Kies voor vaste planten in plaats van éénjarigen. Dan hoef je niet telkens nieuwe planten te kopen. Hierbij direct wat tips voor mooie, makkelijke planten:

Makkelijke planten voor een tuin met veel zon: kattenkruid, zonnehoed, sedum, vrouwenmantel, herfstaster, vaste geranium, duizend knoop (Persicaria), rudbeckia, salie.

Makkelijke planten voor een tuin met halfzon: vrouwenmantel, maagdenpalm, vaste geranium, longkruid, zene­ groen, herfstaster, dikkemanskruid, duizendknoop, zonnehoed, vetkruid, smeerwortel, goudaardbei.

Makkelijke planten voor een tuin met veel schaduw: varens, smeerwortel, mansoor, maagdenpalm, dikkemanskruid, goudaardbei, lievevrouwebedstro, Kaukasische vergeetmenietje, schuimbloem, reuzedovenetel.

Meer over het NK Tegelwippen op de site nk-tegelwippen.nl

Reacties zijn gesloten.